Bu Blogda Ara

26 Haziran 2014 Perşembe

Do While Döngüsü

  Do while döngüsü de while ile aynı mantıkta çalışmaktadır. Tek farkı kontrol işlemi en sondadır, koşul kontrol edilmeden çevrim 1 kere döner.


      do
      {
        işlemler
      }while(koşul);
 
 
  Koşul sonra kontrol edilir demiştik. O zaman i< 5 yerine i> 5 yaparsak ne olur? 

  Bu sefer koşul incelenmeden önce kod bir seferlik işlenir ve ekrana sadece 1 yazılır. Çünkü devamında koşul sağlanmaz ve döngüye girilmez.

                                                   FOR DÖNGÜSÜ

   Önceki yazıda döngü 3 unsurdan oluşur demiştik. For döngüsünün özelliği bu üçünü de tek satırda göstermemiz. Aynı örneği for ile yapalım.

       İşaretli satırı daha detaylı incelersek:



      Önceki döngülerde i değerini dışarıda tanımlamıştık. For döngüsünde başlangıç, bitiş artış miktarları aynı satırda tanımlanır ve koşul sağlanıyorsa işlemler yapılır. Artış işlemi döngü sonunda yapılır.

                                                         BREAK VE CONTINUE
       Break deyimi göründüğü anda döngüden çıkılır. Genelde sonsuz döngülerde kullanılır. 1-10 arasındaki sayıları yazan programı sonsuz döngü kullanarak yapalım. 

       Sonsuza kadar giden bir döngü oluşturmanın birçok yolu vardır. While(1) dediğimizde koşul bir değişkene bağlı olmadığından her zaman sağlanır ve sonsuza kadar işlenir. Biz 10'u yazdıktan sonra durmasını istiyoruz o yüzden break'i if ile beraber kullanmalıyız. Sayı 10'a kadar normal bir şekilde artar. 11 olduğunda if şartı sağlanır ve break ile döngüden çıkılır.
       Continue ise döngüde o an yaptığı herşeyi bırakıp en başa geri döner.Aşağıdaki kodda nasıl çalıştığını görelim.



       Eğer continue olmasaydı bu program 1'den 10'a kadar sayıları teker teker yazdıracaktı. Sayı 7 olduğunda continue devreye gireceği için 7 sayısı atlanır ve 1,2,3,4,5,6,8,9,10 ekrana yazdırılır.
 



 
 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder