Bu Blogda Ara

25 Haziran 2014 Çarşamba

C dili genel bilgiler

 İlk olarak C ile giriş yapıyoruz. Birçok üniversitede ilk sınıfta öğretilen bir dildir. Bunun sebebi anlaması kolay, günümüzdeki yaygın dillere benzer yapıda (hepsinin babası), algoritma mantığını anlatmak için iyi bir dil olmasıdır.

 C'nin tarihine burada girmeyi düşünmüyorum, dileyenler viki sayfasını ziyaret edip öğrenebilir. Orada da yazdığı gibi kendisinden sonra C++, Java, C#, Perl, PHP, JavaScript, Asp gibi pek çok dile örnek olmuştur. Bu sebeple C öğrenen biri (aslında herhangi bir dili öğrenen diyebiliriz) ikinci programlama dilini çok daha çabuk öğrenebilir. Şimdi gelelim genel yapısına ve yazım kurallarına.

  Her programcı işe ekrana "Merhaba dünya" yazdıran bir programla başlar. Çok eskilerden gelen bir gelenektir bu. Yukarıdaki resimde de C ile yazılmış merhaba dünya örneği yer alıyor.
  Önce bazı terimlerden başlamak lazım. Programlar belli fonksiyon ve deyimlerin bütünüdür diyebiliriz. Fonksiyonlar aynı matematikteki gibi belli girdi ve çıktılara sahiptir. Bu örnekte ekrana yazı yazdırmaya yarayan printf isimli fonksiyonu kullandık. Fonksiyon girdi olarak "merhaba,dünya" cümlesini aldı ve ekrana çıktı olarak merhaba,dünya yazdı.
  Peki nasıl yaptı bunu? Fonksiyonların işlerini nasıl yapacağı kütüphanelerde tanımlıdır. Bu örnekteki kütüphanemiz ilk satırdaki stdio.h isimli dosyadır. Açılımı standard input output'dur ve printf gibi fonksiyonları içinde barındırır. C dilinde kütüphaneler #include <.... >  ile dahil edilir. Kütüphanesi olmayan fonksiyonlar kesinlikle çalışmaz.
  Main denen birşey var o ne işe yarar peki? Main  de bir fonksiyondur. Peki hangi veriyi alıp hangi veriyi üretir derseniz, önündeki boş parantezlerden anlaşılacağı üzere herhangi bir veri almaz. Main ana fonksiyonumuzdur ve program açılınca direk olarak bu fonksiyon çalışır. Hemen hemen bütün kodları main fonksiyonunun içine yazıyoruz. Başındaki int ve sondaki return 0 ifadelerine daha sonra bakılacak.
 

                                           C Dili Syntax (Yazım) Yapısı

1- Büyük ve Küçük Harf:  C dili büyük ve küçük harflere duyarlıdır.Bunun anlamı "Printf" ile "printf" farklı şeylerdir.

2- Noktalı Virgül:   Bu işaret komutun bittiğini bildirir yani printf("merhaba dunya") dedikten sonra noktalı virgül koymanın anlamı "ben printf kullandım, bitti ve şimdi yeni birşeyler yazıyorum"dur. Siz bu cümleleri okurken cümlenin bitip bitmediğini nokta işaretinden anlarsınız değil mi? İşte derleyiciniz de cümlenin bitip bitmediğini ";" ile anlar.

3- Parantezler: 3 çeşit parantez vardır:
- Düz Parantezler: Fonksiyonların parametrelerini (girdi verileri) girmek için kullanılır. Diyelim ki iki sayıyı toplayan bir fonksiyon yazdınız adı da "topla". Bunu program içerisinde topla(sayi1,sayi2); şeklinde çalıştırırsınız. Bunun anlamı 'sayi1 ve sayi2'yi al, topla fonksiyonunda kullan'dır.
-Küme Parantezleri: Fonksiyonlara ait kodların sınırlarını belirler. Örneğin yukarıdaki kodda main fonksiyonu 4. satırda başlar ve 8. satırda biter. Bu parantezler arasındaki işlemler main fonksiyonuna aittir.
-Köşeli parantez: Dizilerde indis numarasını girmek için kullanılır. Bu konuya ileride değinilecek.

  Bunlar en temel yazım kurallarıdır ve bütün dillerde aynıdır. Evet bütün! şimdi neden ikinci dilin daha kolay öğrenildiğini anlamaya başlamışsınızdır. (:
Not: İstisnalar da yok değil tabi ki.

4- Tırnak (" ") İşaretleri: Genel olarak bütün dillerde arasına metin (string) ifadeleri yazılır. Örneğin 1 sayısını int olarak tanımlarken int sayi=1 demek yeterliyken char olarak tanımlarken char sayi="1" şeklinde tırnak içinde yazılır. Aynı şekilde printf içine de ekranda gösterilecek metin girildiğinden printf(" yazi "); şeklinde tırnaklar arasına yazılır.

5- Yorum Satırları:  Yorum satırları kodlar arasına yazılan, kodu açıklayıcı yazılardır. Kodu sizden sonra geliştirecek olanlara ne yaptığınızı açıklamaktan tutun da hata kontrolüne kadar birçok faydası vardır. Üşenmeden kullanmanızı öneriyorum kendi yazdığınız kodu bile üzerinden zaman geçince anlamakta zorlanacaksınız. Gelelim kullanılışına:





// ile bir satırı yorum haline getirirsiniz ve o satır derleyici tarafından işleme konmaz.

/*       */    ise birden fazla satırı yorum haline getirmekte kullanılır. Her satır başına * koyulmasına gerek yoktur.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder