Bu Blogda Ara

25 Haziran 2014 Çarşamba

Değişkenler

  Değişkenler içinde çeşitli veri tiplerini tutan elemanlardır. Matematikteki mantıkla aynıdır. Size 'x bir tam sayıdır' denildiğinde ne anlıyorsanız aynısı geçerli. 3 tane veri tipi vardır bunlar;
- char (harfler),
- int    (tamsayılar),
- float (ondalık sayılar)'dır.

                                  
1- Char:   “0-9” ve “A-Z” gibi yazdırılabilir yada “enter,tab,yeni satır” gibi yazdırılamaz karakterlerden oluşur. Örneğin a,b,A,1,0 char olarak kullanılabilir. Büyük ve küçük harfler farklı şeylerdir.

2-Int: -32768 ile 32767 arasındaki tam sayılar için kullanılır (0,1,10,-50 vs.).

3-Float: 6 basamağa kadar ondalık sayılar için kullanılır. 0,1, 0.1, -5.8 vs.  Burada bazılarınızın farkettiği üzere basamak ayıracı olarak virgül değil nokta kullanılır. Eğer daha büyük sayılarla uğraşacaksanız double kullanabilirsiniz.

  Hem char hem de int hem de float'ta 1,0 gibi sayıları kullandığımı farketmişsinizdir. Üçü de aynı gibi düşünüp hata yapmayın, nasıl tanımladığınız önemli. 5'i char olarak tutmanız demek onu harf gibi sadece bir yazım aracı olarak kullanmak demektir. Int olarak tutarsanız o 5 artık bir tam sayıdır ve onunla hesap kitap yapabilirsiniz. Float olarak tutarsanız o artık 5.0'dır, hesap kitap yaparsınız ancak eğer ondalıklı sayılar gerekmiyorsa int olarak tutmanız daha faydalıdır. Diyelim ki yaş hesaplayan bir program yapıyorsunuz. Hangi yaşta olursanız olun yaşınız bir tam sayıdır ve int yeterlidir. Yaşı 52.0 olarak göstermektense 52 olarak göstermek mantıklıdır. Fakat diyelim ki not ortalaması hesaplayan bir program yapıyorsunuz, işte o zaman float kullanmanız gerekir.
  İyi tamam peki bunları programda nasıl kullanıyoruz? Tee en başından dediğim gibi program üzerinden gitmek faydalıdır. Değişkenlerle pratik yapmak içinse size selam veren bir program yapalım hemen (:


Değişken tanımının anatomisi şu şekilde:
değişken türü  +  değişken ismi = değişkenin değeri ;
char                       isim[10]= "ozan";

  Köşeli parantez içindeki 10 isim adını verdiğimiz char'ın uzunluğunu gösterir. Char tek bir karakteri ifade eder, ozan kelimesinde ise 4 tane karakter vardır yani kelimeler aslında birer char dizileridir.
  Geldik printf'in içinde yaptıklarımıza. Derleyici printf'i işlerken içerideki %'yi görünce "hmm demek ki burada bir değişken var" der ve devam eder. %'den sonraki "s"yi gördükten sonra da değişkenin tipinin char dizisi olduğunu anlar ve yine devam eder. Değişken var da hangi değişken? İçeriği ne? bunu da cümleyi bitirdikten sonra virgül koyup değişkenin ismini yazarak belirtiriz. ",isim" kısmını gören derleyici gidip yukarı bakar, değişkenin içindeki kelimeyi görür ve ekrana yazdırır.
  Şimdi de int ile örnek yapalım:
  Bu kez %d kullanıldı. Mantık yine aynı yukarıdaki gibi. Bu sefer derleyici d'yi görünce oraya bir int geleceğini anladı ve hangi int olduğunu virgülden sonra belirttik.
   Sırada float var. Bunu göstermek için de iki sayının ortalamasını alan ufak bir program yazıyoruz.

   Float için %f kullanılır. Derleyici f'yi görünce orada bir float olduğunu anlar ve virgülden sonraki kısma bakar.

  Son olarak bütün değişken tiplerini, kapladıkları alanı ve sınırlarını görelim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder