Bu Blogda Ara

28 Haziran 2014 Cumartesi

Derleyiciler

  Bilgisayarlar bildiğiniz üzere 0 ve 1'lerden olan bir dil kullanır. Programcılar ise C, Java, C# gibi diller kullanır. İşte programcıların kodunu makine diline çeviren programlara derleyici denir.

 

LOAD A [0]        ;; belleğin 0 adresindeki veriyi A siciline yükle 
ADD  A BX         ;; A siciline BX sicilindeki adreste bulunan veriyi ekle 
STOR A [100]      ;; sonucu 100 adresine yaz 
 
  
   Yukarıda makine diline yakın bir seviyede olan assembly dilinde yazılmış kodu görüyorsunuz. Bu kodun yüksek seviyeli dillerdeki karşılığı  X=Y+1 gibi bir terim. C veya diğer dillerde zorlananlar o dilin kıymetini bilsinler :)
   Derleyiciler kodu işlerken yukarıdan başlayıp aşağı doğru inerler, bu yüzden kodu yazma sıranız önemli.  Atama işlemlerinde ise sağdan sola yani x=y ile (y'deki değeri x'e ata) y=x (x'deki değeri y'ye ata) farklı şeylerdir.  Yeni dillerde boşluk (space) genelde programa etki yapmaz, komutun bittiğini belirtmek için noktalı virgül gibi işaretler kullanılır ancak çok boşluk dosya boyutunu arttırır.

                                               YORUMLAYICILAR

    Yorumlayıcı, kısım kısım ele alarak doğrudan çalıştırır. Yorumlayıcılar standart bir çalıştırılabilir kod üretmezler. Yorumlama işlemi aşama aşama yapılmadığı için genellikle ilk hatanın bulunduğu yerde programın çalışması kesilir.
Derleyicilerin tersine kodun işlenmeyen satırları üzerinden hiç geçilmez ve buralardaki hatalar ile ilgilenilmez.
Yorumlayıcılar genelde kaynak koddan, makine diline anlık olarak dönüşüm yaptıkları için, derleyicilere göre daha yavaş çalışırlar. Ayrıca kodu iyileştirme imkanı da çoğu zaman yoktur. JavaScript, PHP yorumlanan dillerdendir.

                                                              IDE'LER

Tümleşik geliştirme ortamı (İngilizce: Integrated development environment, kısaca IDE), bilgisayar programcılarının hızlı ve rahat bir şekilde yazılım geliştirebilmesini amaçlayan, geliştirme sürecini organize edebilen birçok araç ile birlikte geliştirme sürecinin verimli kullanılmasına katkıda bulunan araçların tamamını içerisinde barındıran bir yazılım türüdür.
   Aşağıda çeşitli diller için kullanılabilecek programları listeledim. Bazıları ücretlidir ancak deneme sürümleri mevcuttur.

C ve C++  :  Dev-C++
C#:  Visual Studio veya MonoDevelop
Java: Eclipse ve Netbeans
HTML , JavaScript,PHP ve CSS: Notepad++  , Dreamweaver , Netbeans hatta şu an kullandığınız tarayıcının kendisi (:


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder