Bu Blogda Ara

19 Temmuz 2014 Cumartesi

HTML Nedir?


  HTML internet sayfalarının temel dilidir. Bu sayfa, facebook, google vs bütün sitelerde kullanılmaktadır.
  HTML, bir programlama dili olarak tanımlanamaz. Zira HTML kodlarıyla kendi başına çalışan bir program yazılamaz. Ancak bu dili yorumlayabilen programlar aracılığıyla çalışabilen programlar yazılabilir. Programlama dili denilememesinin nedeni tam olarak budur. Temel gereği yazı, görüntü, video gibi değişik verileri ve bunları içeren sayfaları birbirine basitçe bağlamak, buna ek olarak söz konusu sayfaların web tarayıcısı yazılımları tarafından düzgün olarak görüntülenmesi için gerekli kuralları belirlemektir.
HTML, W3C tarafından standartlaştırılmaktadır. Html, "etiket" ismi verilen çeşitli başlıklardan oluşur. Aşağıdaki örnek bu etiketler kullanılarak yazılmıştır.
  Web kavramı, CERN'de bir bilgisayar programcısı olan Tim Berners-Lee'nin HTML adlı bilgisayar metin dilini bulup geliştirmesiyle başlamıştır.



 

                                                             HTML GENEL YAPISI

<html>
  <head>
    <title>örnek başlık</title>
 
  </head>
  <body>
    <p> Merhaba  </p>
  </body>
</html>
 
                                                    
   Yukarıda basit bir HTML kodu bulunuyor. HTML etiketlere dayalı bir işaretleme dilidir en temel etiket de bütün sayfayı işaretleyen, onun bir HTML sayfası olduğunu belirten <html> etiketidir, sayfalar bu etiketle başlar. Açılan her etiketin bir de kapama etiketi vardır ve etiketin etkisi açma-kapama etiketleri arasındaki içeriği etkiler. İlk açılan etiket en son kapatılır. Açılan <html> etiketi de sayfanın sonunda </html> şeklinde kapatılır.

  Web sayfaları <head>  </head>  ve <body>  </body>  olmak üzere iki kısımdan oluşur. <head> kısmında sayfada direk görünmeyen bilgiler yer alır örneğin sayfanın dil desteği, anahtar kelimeler, script kodları vs. Yukarıdaki sayfada <title> bilgisi <head> içerisindedir. <title> sayfanın tarayıcı sekmesindeki başlığını belirtir.   
   <body> kısmı ise sayfanızın tüm içeriğinin olduğu kısımdır. Yukarıdaki örnekte 'merhaba dünya' yazısı yer alıyor. 
  

                                                   Derleyici??

  HTML, C gibi bir programlama dili değildir derlenmez ,tarayıcı tarafından yorumlanır. HTML kodlarını yazmak için basit bir not defteri bile yeterlidir. Yazma kolaylığı, renklendirme açısından notepad++ kullanmanızı tavsiye ediyorum (profesyonel uygulamalarda Adobe Dreamweaver kullanılır isterseniz siz de kullanabilirsiniz ancak başlangıç için not defteri yeterlidir). Buraya kodları yazdıktan sonra kaydederken .html olarak kaydederseniz bu dosyayı tarayıcı ile açtığınızda karşınızda bir web sayfası göreceksiniz.

     

   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder